ginop pályázat

MAHOP-5.3.3-2016-2018-00015

elválasztó

Kedvezményezett neve: Pelso Fish Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Projekt címe: Hiánypótló innovatív halfeldolgozó létesítése a Pelso Fish Zrt. (jogelőd: Max Construct Kft.) által.

Szerződött támogatási összeg: 178.287.468,- Ft

Támogatás mértéke: 50%

Projekt kezdés dátuma: 2020 04.30.

Projekt befejezési dátuma: 2023 01.28.

Projekt azonosító száma: MAHOP-5.3.3-2016-2018-00015

A fejlesztés részletes szakmai tartalma:

A tervezett halfeldolgozó üzemet a Pelso Fish Zrt. saját tulajdonú telephelyén lévő területen, zöldmezős beruházással kívánja megépíteni. A feldolgozóüzem területén elsősorban a pályázó saját halneveldéje (ld. szomszédos telephely) által előállított élőhalak vágását és a kinyert halhúsok csomagolása valósul majd meg. A saját alapanyag révén biztosított a folyamatos, ellenőrzött, jó minőségű hal, ami a fogyasztásra feldolgozott végtermék minőségének szempontjából is nagyon fontos, másrészt a költséghatékonyságot is javítja (ld nincs szállítási költség), amivel jelentős versenyelőnyt teremt magának a pályázó. Ezen felül természetesen a technológia kapacitása alkalmas a saját nevelésű halállományon felül külsős (vásárolt) volumen fogadására is – jellemzően a 0,5-5,0 Kg/élőtömegű kategóriában. Az üzem kapacitása a feldolgozásra szánt hal fajától, méretétől és az alkalmazott technológiától függően napi 1 t mennyiségű élőhal, mely jellemzően afrikai harcsa lesz az első időszakban, majd lesőharcsa és kecsege. A tárolókból a halakat ütemezetten kívánjuk a vágásra irányítani, így biztosítjuk, hogy mindig frissen lehalászott hal kerüljön a vágópályára.
Ezért, és az állategészségügyi szabályok maradéktalan betartása miatt a halak átvételéhez két egymástól elszigetelt átvevő helyet kívánunk kialakítani. A tervezett csarnok bruttó alapterülete 1051 m2, melynek belső kialakítása, helyiségeinek funkciói a technológiai sor belső logisztikájának megfelelően lett kialakítva, figyelembe véve természetesen az ott dolgozni fogó 10-12 fős személyzetre vonatkozó szigorú NÉBIH előírásokat is. A Balatonszabadiban megépítendő halfeldolgozó üzem jelentős piaci keresletet tud majd kiszolgálni, jellemzően a Balaton régióban, de kedvező földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően (Dunántúl közepén, M7 autópálya
mellett) több száz kilométeres körzetében is. A szakmai munkát tapasztalt halászati szakemberek irányítják majd, akik részt vettek az előkészületi munkákban is. Az előállítandó termékpaletta alapvetően 6 kategóriába sorolható és arányuk rugalmasan változtatható az aktuális piaci igényeknek megfelelően.

A legkorszerűbb, környezetbarát, energiatakarékos feldolgozó technológia segítségével az alábbi termékcsaládokkal kíván indítani a pályázó:

  • friss (nem fagyasztott) konyhakész hal jégen
  • fagyasztott konyhakész hal
  • filézett hal frissen, jégen
  • filézett hal fagyasztva
  • natúr halpép fagyasztva (ld halászlé alapanyag)
  • mechanikailag szeparált halhús (MSM)

A Balatoni halászati tilalom és a lassan, de biztosan növekvő – egészséges életmódnak és étkezésnek köszönhetően – halfogyasztás biztos felvevőpiacot és hosszú távon fenntartható működést prognosztizál a projekt számára.

“Széchenyi